Miodowiec z kaszą manną
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Mąka pszenna, aksamitne masło, pachnący miód, mleko pełne i kasza manna – te składniki tworzą bazę dla pysznego miodowca z kaszą manną. Dodatek orzechów włoskich nadaje deserowi wyjątkowego chrupiącego akcentu, a cztery jajka sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo puszyste. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Masło - 350 g
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Miód - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie - 250 g
- Kasza manna - 60 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm
Przepis krok po kroku
- 100 g miodu rozpuść w 250 ml mleka.
- Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone w kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia, 100 g cukru i ostudzone mleko z miodem.
- Zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na trzy części.
- Wyklej blachę ciastem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Drugą porcję ciasta upiecz analogicznie do poprzedniej.
- W garnku umieść 50 g miodu, 100 g cukru i posiekane orzechy włoskie, podgrzej i wymieszaj.
- Masę orzechową wyłóż na wierzch ostatniej porcji ciasta i upiecz.
- Do garnka wlej 750 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 200 g masła w temperaturze pokojowej.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
- Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami.
- Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Komentarz dietetyka
Miodowiec z kaszą manną to słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny