Miodowiec z kaszą manną

Opublikowano: 17.03.2022 r.
Mąka pszenna, aksamitne masło, pachnący miód, mleko pełne i kasza manna – te składniki tworzą bazę dla pysznego miodowca z kaszą manną. Dodatek orzechów włoskich nadaje deserowi wyjątkowego chrupiącego akcentu, a cztery jajka sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo puszyste. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
 - Masło - 350 g
 - Jajko - 4 szt.
 - Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
 - Miód - 150 g
 - Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
 - Orzechy włoskie - 250 g
 - Kasza manna - 60 g
 - Cukier - 200 g (1 szklanka)
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm
 
Przepis krok po kroku
- 100 g miodu rozpuść w 250 ml mleka.
 - Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone w kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia, 100 g cukru i ostudzone mleko z miodem.
 - Zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.
 - Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
 - Ciasto podziel na trzy części.
 - Wyklej blachę ciastem.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
 - Drugą porcję ciasta upiecz analogicznie do poprzedniej.
 - W garnku umieść 50 g miodu, 100 g cukru i posiekane orzechy włoskie, podgrzej i wymieszaj.
 - Masę orzechową wyłóż na wierzch ostatniej porcji ciasta i upiecz.
 - Do garnka wlej 750 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
 - Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 200 g masła w temperaturze pokojowej.
 - Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
 - Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami.
 - Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
 
Komentarz dietetyka
Miodowiec z kaszą manną to słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny