Mini pizze z ciasta francuskiego
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Ciasto francuskie, passata pomidorowa, ser Mozzarella i pieczarki – te składniki sprawią, że Wasze mini pizze będą nieziemsko smaczne. Idealne na szybką przekąskę, kiedy nie macie wiele czasu, a chcecie zjeść coś pysznego. Resztę składników znajdziecie w przepisie, ale te cztery to absolutna podstawa każdej dobrej pizzy.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Passata pomidorowa - 125 g (pół szklanki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
- Kukurydza konserwowa - 160 g (2 puszki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, blacha
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chwilę pieczarki.
- Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia.
- Posmaruj passattą pomidorową, posyp przyprawami i nałóż pieczarki i kukurydzę.
- Posyp mozzarellą startą na tarce.
- Zawiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność posiłku można zamienić tradycyjną mozzarellę na mozzarellę typu light.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk