Milky way bez pieczenia
Opublikowano: 29.01.2022 r.
Herbatniki, mleko, śmietanka kremowa, masło oraz czekolada mleczna - to najważniejsze składniki, dzięki którym w kilka chwil wyczarujesz słodki raj na podniebieniu bez włączania piekarnika. Dodaj do tego cukier i mleko w proszku, a otrzymasz rewelacyjne Milky Way bez pieczenia, które zachwyci smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Składniki dla 11 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (niepełna szklanka)
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Cukier puder - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Czekolada mleczna - 250 g
- Mleko w proszku - 500 g
Liczba porcji: 11
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść mleko, śmietanę kremówkę i cukier, zagotuj.
- W misce umieść masło w temperaturze pokojowej, zmiksuj do powstania gładkiej masy.
- Wlej wystudzone mleko do masła i zmiksuj, dodaj mleko w proszku i zmiksuj do połączenia składników.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na spód herbatniki.
- Masę podziel na dwie części.
- Pierwszą część masy wyłóż na herbatniki, na niej umieść warstwę ciastek i znowu masę.
- Na wierzch masy ułóż herbatniki.
- Rozpuść czekoladę mleczną, masło i cukier puder i polej wierzch herbatników.
- Ciasto schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Milky way bez pieczenia to słodkie domowe ciasto niezawierające konserwantów. Ciasto zawiera bardzo dużą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto można przygotować z ksylitolem zamiast cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny