Milky way
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Herbatniki kakaowe, masło i mleko w proszku to podstawowe składniki pysznego domowego Milky Waya! Z tłustą śmietanką kremową oraz deserową czekoladą na wierzchu to idealny przysmak dla miłośników słodkości. Cukier dodaje odpowiednią dawkę słodyczy, a mleko 2% sprawia, że masa jest aksamitnie gładka.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki kakaowe - 300 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Mleko w proszku - 400 g
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.
- W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj. Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.
- Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż krem. Połóż kolejną warstwę herbatników i kremu. Krem przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie roztopi się i połączy ze śmietanką.
- Gotową polewę nakładaj na ciasto.
- Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To ciasto ma duży indeks glikemiczny i sporo cukru, lepiej by nie było zbyt częstym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny