Milanesa
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Polędwica wołowa, jajko, bułka tarta i olej rzepakowy to kluczowe składniki milanesa, które nadadzą tej potrawie wyjątkowy smak. Ten przepis to prosty sposób na przygotowanie soczystego mięsa w chrupiącej panierce. Takie danie to nie tylko szybki pomysł na obiad, ale też prawdziwa uczta dla mięsożerców.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwica wołowa - 350 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 80 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Masło - 50 g
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Polędwicę wołową ubij tłuczkiem do mięsa.
- Dopraw solą i pieprzem.
- W misce ubij jajko.
- Polędwicę maczaj w jajku i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kotlet.
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki ubij z masłem i mlekiem na gładkie puree.
- Wołowy sznycel podawaj z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami.
Komentarz dietetyka
Milanesa to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin. Dodatek ziemniaków powoduje, że danie jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny