Mięso w słoiku z galaretką

Opublikowano: 15.10.2021 r.
Łopatka wieprzowa, boczek surowy i cebula - to główne składniki, które sprawią, że mięso w słoiku z galaretką będzie smakować wyśmienicie. Dodaj do tego żelatynę, która nada galarecie odpowiednią konsystencję, i masz gotowy pomysł na pyszne, domowe danie idealne na kanapki czy jako przekąska.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1500 g
- Boczek surowy - 700 g
- Cebula - 400 g (e sztuki)
- Żelatyna - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Z]Po tym czasie zmiel mięso razem z przyprawami.
- Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź i dodaj do mięsa, wyrób dokładnie.
- Wygotowane słoiki napełniaj mięsem do 3/4 objętości, zakręć szczelnie pokrywką.
- Słoiki wstaw do garnka. Wlej wody do połowy wysokości słoików. Gotuj 180 minut na wolnym ogniu.
- Ugotowane słoiki z mięsem wyjmij z garnka i postaw na ścierce do góry denkiem.
Komentarz dietetyka
Mięso w słoiku przygotowane w domu to świetna alternatywa gotowych konserw. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów. Zawiera także dużo mniej soli.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny