Mięso w słoikach pieczone

Opublikowano: 27.05.2022 r.
Łopatka wieprzowa, boczek bez kości, cebula i pęczek natki pietruszki - to główne składniki przepisu na mięso w słoikach pieczone. Mięso mieszane z cebulą i pietruszką wypełnia słoiki, które potem się piecze, aż wszystko nabierze pysznego aromatu. Smakowite i proste w przygotowaniu!
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kumin, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, słoiki, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Łopatkę pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w paski.
- Umieść mięso w misce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj bardzo drobno.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
- Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem i kuminem.
- Wlej 300 ml wody, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Umieść mięso w lodówce na 24 godziny.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Umieść w nich mięso do 3/4 wysokości.
- Zakręć dokładnie.
- Słoiki wstaw do piekarnika.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.
Komentarz dietetyka
Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso przygotowane w domu nie zawiera dodatku konserwantów i ma lepszy skład jakościowy niż sklepowe konserwy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny