Mięso na hamburgery
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Mięso mielone wołowe, jajko, cebula i czosnek to klucz do idealnego mięsa na hamburgery. Ta mieszanka sprawi, że burgery będą soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Każdy składnik dodaje swojej unikalnej nuty, a całość dopełnia odrobina oliwy z oliwek.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone dodaj do miski, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce do mięsa.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do mięsa.
- Ręką wymieszaj masę i uformuj płaskie kotlety.
- Na patelni rozgrzej oliwę i układaj na niej uformowane kotlety.
- Smaż po 4 - 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
- Jeśli lubisz mięso, bardziej dopieczone, możesz zostawić je nieco dłużej.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny