Mięso na burgery
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i natka pietruszki – oto kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje domowe burgery będą wyjątkowe. Dodaj trochę wody gazowanej, żeby mięso było soczyste i idealnie wilgotne. To połączenie klasyki z małym twistem sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 1000 g
- Cebula - 340 g (3 duże sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Woda gazowana - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Zimne mięso umieść w misce, dodaj do niego wodę gazowaną, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Podziel mięso na 6 równych porcji i za pomocą rantu cukierniczego formuj kotlety.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż partiami kotlety po około 2-3 minuty z każdej strony, zależy to od preferowanego stopnia wysmażenia.
Komentarz dietetyka
Mięso na burgery to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość żelaza i składników mineralnych, sprawdzi się więc w diecie osób z anemią. Mięso na burgery zawiera sporą ilość tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny