Mięso mielone z ryżem

Opublikowano: 09.11.2021 r.
Mięso z piersi indyka, ryż brązowy, cebula i jajka to główne składniki tego przepisu na mięso mielone z ryżem. Aromatyczna cebula nadaje potrawie głębokiego smaku, a ryż brązowy dodaje zdrowego akcentu. Całość spięta jajkami i bułką tartą tworzy smaczną i pożywną potrawę.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Ryż brązowy - 250 g (1 szklanka przed ugotowaniem)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Przyprawy - sól, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj zgodne z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Do mięsa dodaj ugotowany ryż, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj składniki.
- Z mięso ulep kotlety.
- Smaż je na oleju.
Komentarz dietetyka
Przepis na kolety to wartościowy posiłek, który dostarczy wiele wartościowych składników.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk