Mięso mielone w słoiku

Opublikowano: 11.04.2024 r.
Mięso mielone wieprzowe, kawałki surowego boczku i odrobina czosnku to klasyczne, domowe połączenie smakowe, które z każdym kęsem przeniesie Cię do kuchni babci. Wszystko to, odpowiednio przyprawione, trafia do słoika, gdzie dzięki dodatkowi żelatyny, zyskuje niepowtarzalną konsystencję i smak, idealny do kanapek albo jako składnik dań obiadowych.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Boczek surowy - 500 g
- Czosnek - 20 g
- Żelatyna - 8 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj mięso rękami z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szklanką wody i przeprawami: 2 łyżeczkami majeranku, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- W 120 ml wrzątku wymieszaj żelatynę. Ostudź i przelej do mięsa.
- Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie przełóż mieszankę do słoików.
- Pasteryzuj mielonkę około 60 minut na małym gazie. Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny