Mięso mielone w słoikach

Opublikowano: 27.05.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe i cebula - to właśnie te dwa składniki tworzą bazę naszego przepisu na mięso mielone w słoikach. Wyobraź sobie soczyste, doprawione według własnego gustu mięso, które zajmie honorowe miejsce w Twojej spiżarni. Bez zbędnych komplikacji, a efekt? Pyszny, domowy smak na wyciągnięcie ręki!
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 2000 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso umieść w misce.
- Dodaj do niego majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
- Wlej 300 ml wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Dodaj cebulę do mięsa.
- Wymieszaj masę bardzo dokładnie.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Umieść masę z mięsa w słoikach.
- Wetknij w mięso liść laurowy i ziele angielskie.
- Zakręć dokładnie.
- Umieść w garnku słoiki.
- Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Słoiki wyjmij z garnka, dokręć nakrętki.
- Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Mięso mielone w słoikach to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Nie zawiera konserwantów i jest niskokaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny