Mielony z piekarnika
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Mięso mielone z indyka i jajko – to fundamenty tego pysznego mielonego z piekarnika. To proste i smaczne danie, idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do miski i wbij do niego jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Z mięsa uformuj małe kotleciki i wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na obiad, która dostarcza sporo białka. Warto dodać do niej źródło węglowodanów i warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny