Mielone z pieczarkami
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Mięso mielone z indyka, pieczarki i cebula - to trio wieńczy sukces mielonych z pieczarkami. Delikatne mięso indycze, soczyste pieczarki i podsmażona cebulka, które razem tworzą świetną kompozycję smaków. Dodajemy do tego jajko, bułkę tartą i namoczoną w mleku czerstwą bułkę, żeby nasze kotlety były idealnie pulchne. Taki zestaw składników to gwarant udanego obiadu!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Bułka pszenna - 50 g (czerstwa)
- Mleko 2% - 250 ml
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Bułka tarta - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. Posiekaj ją nożem na bardzo małe kawałki.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie pozostaw ją do wystudzenia.
- Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę.
- Do miski włóż mięso mielone, cebulę, pieczarki i bułkę. Do produktów wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj niewielkie kotlety, które obtocz w bułce tartej i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu zarumieniania bułki.
- Kotlety podawaj na ciepło.