Mielonka w słoiku po staropolsku
Opublikowano: 06.10.2022 r.
Karkówka wieprzowa, łopatka wieprzowa i żelatyna - to esencja staropolskiej mielonki w słoiku. Soczysta karkówka i delikatna łopatka, połączone idealnie dzięki żelatynie, tworzą wyjątkową kombinację, która przeniesie cię w czasie do kulinarnych tradycji naszych przodków.
Składniki dla 30 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g (mielona)
- Łopatka wieprzowa - 500 g (mielona)
- Żelatyna - 8 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, duża miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Mięso włóż do miski.
- Dodaj łyżkę czosnku, 3/4 łyżki pieprzu, łyżkę soli, łyżkę majeranku oraz żelatynę.
- Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
- Napełnij słoiki mięsem w 2/3 wysokości.
- Pasteryzuj dobrze zamknięte słoiki przez godzinę. Studź słoiki w garnku i schowaj je do lodówki.
- Po dobie pasteryzuj ponownie przez godzinę. Ostudź słoiki. Po ostudzeniu schowaj na kilka godzin do lodówki.
- Po minimum 5 godzinach mięso można jeść (gdy powstanie galaretka i wytrąci się tłuszcz na wierzchu).
Komentarz dietetyka
Taka propozycja jest wolna od węglowodanów. Przepis jest tłusty i zawiera białko. Żelatyna dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów, skóry i paznokci.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości