Mielone ze szpinakiem

Opublikowano: 16.08.2025 r.
Mięso mielone z indyka, szpinak, jajko i bułka tarta to kluczowe składniki do przygotowania pysznych mielonych ze szpinakiem. Te soczyste kotleciki są pełne smaku, a dodatek czosnku nadaje im wyrazistości. Idealne na szybki obiad, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dzięki obecności szpinaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Szpinak - 250 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Mięso mielone z indyka - 450 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.
- Szpinak umyj i blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Następnie odcedź go na sicie i posiekaj drobno.
- Do szpinaku dodaj żółtko, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Do miski przełóż mięso mielone z indyka. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą, czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku.
- Mięso wyrób na jednolitą masę. Gotową masę podziel na 8 części i z każdej uformuj kulkę.
- Kulkę z mięsa rozpłaszcz, na środek ułóż porcję farszu szpinakowego i zlep kotlety formułując kulkę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety mielone przez około 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Mielone ze szpinakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z indyka stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny