Mielone z łopatki

Opublikowano: 06.06.2025 r.
Łopatka wieprzowa, jajko i bułka tarta to podstawowe składniki na proste, ale pyszne mielone z łopatki. Sos przygotowany na bazie oleju rzepakowego dodaje całości wyjątkowego smaku. Idealne na szybki obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 300 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Łopatkę zmiel na maszynce.
- Następnie przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj pieprz, sól oraz jajko.
- Całość wymieszaj.
- Formuj okrągłe kotleciki.
- Panieruj w bułce tartej i smaż na tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny