Mielone w cieście francuskim
Opublikowano: 08.11.2021 r.
Gotowe ciasto francuskie, mięso z piersi indyka, ser mozzarella, cebula i papryka konserwowa – to podstawowe składniki tych pysznych mielonych w cieście francuskim. Wyobraź sobie soczyste mięso z dodatkiem roztopionego sera i chrupiącego ciasta. Dodatek cebuli i papryki nadaje daniu wyjątkowy smak, a całość przygotowuje się zaskakująco łatwo!
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 opakowanie)
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Ser Mozzarella - 50 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Papryka konserwowa (marynowana) - 90 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
- Do cebuli dodaj mięso i dalej smaż. Dopraw.
- Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
- Na środku ciasta francuskiego rozłóż farsz z mięsa i posyp go serem.
- Ciasto, które nie jest pokryte farszem potnij w paski i zwiń całość jak warkocz.
- Piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie jest wysoko kaloryczne oraz bogate w tłuszcze dlatego warto spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk