Mielone na patyku

Opublikowano: 11.03.2025 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula i czosnek to kluczowe składniki do stworzenia wyjątkowych mielonych na patyku. Dodajemy jajko i bułkę tartą, by całość była idealnie spójna, a olej rzepakowy do smażenia, by nadać im złocisty kolor. To prosty, ale smakowity przepis na pyszną przekąskę lub obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia grillowa, grill
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone przełóż do miski i dopraw do smaku.
- Dodaj jajko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dokładnie wymieszaj mięso w rękach, uformuj podłużne wałki.
- Mięso obtocz w bułce tartek i nadziej na patyki do szaszłyków.
- Usmaż mielone na patelni z rozgrzanym olejem lub grilluj.
Komentarz dietetyka
Mielone na patyku, czyli kofta to świetny pomysł na domowy obiad lub na grilla. Możesz przygotować je z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk