Miękkie pierniczki
Opublikowano: 05.05.2022 r.
Mąka pszenna, miód, jajka, kakao, masło i śmietana – to najważniejsze składniki, które sprawiają, że te miękkie pierniczki są nie tylko pyszne, ale i idealnie wilgotne. Delikatne, aromatyczne ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, a bogaty smak kakao nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to prawdziwa perełka na świąteczny stół!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Miód - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 120 g
- Śmietana 12% - 140 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.
- Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować.
- Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
- Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 5 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.
- Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
- Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą.
Komentarz dietetyka
Miękkie pierniczki to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz te z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pierniczki są nisko kalorycznymi ciastkami.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny