Mercimek çorbası
Opublikowano: 19.12.2021 r.
Czerwone soczewica, bulion drobiowy i spora ilość cebuli - to tylko część składników, które składają się na pyszną turecką zupę mercimek çorbası. W tej zupie znajdziesz również ziemniaki, marchewkę i masło klarowane, które razem tworzą niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Idealna na chłodne dni, ta zupa to prawdziwy comfort food.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Marchewka - 250 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Soczewica czerwona - 250 g
- Masło klarowane - 150 g
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny, pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i marchew oraz soczewicę.
- Wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, imbirem, cynamonem i zblenduj.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy.
Komentarz dietetyka
Mercimek çorbası to doskonała zupa zawierająca bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa jest bardzo dobrym posiłkiem na chłodne zimowe wieczory. Ma właściwości bakteriobójcze. Zupa jest także bardzo dobrym źródłem białka roślinnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny