Menemen
Opublikowano: 23.01.2023 r.
Pomidor, cebula, papryka i jajka – to właśnie te składniki robią robotę w klasycznym menemenie. Dodaj do tego odrobinę oliwy i masła, a całość zyska prawdziwie bogaty smak. Idealne połączenie smaków, które sprawi, że na chwilę przeniesiesz się do tureckiej kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Masło - 10 g (1 łyżeczka)
- Pomidor - 240 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 70 g (0,5 sztuki)
- Ser parmezan - 20 g
- Pasta paprykowa gochujang - 10 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pomidory natnij lekko w kilku miejscach i zalej wrzątkiem, a po 30 sekundach przełóż je do bardzo zimnej wody. Zdejmij skórę.
- Rozgrzej masło z oliwą na patelni.
- Posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną drobno paprykę podsmaż na tłuszczu ze szczyptą soli.
- Jak warzywa lekko się zarumienią, dodaj 125 ml wody oraz pastę gochujang. Zamiast pasty można dodać papryczkę chilli.
- Całość gotuj do miękkości papryki.
- Dodaj pokrojone drobno pomidory, sól, pieprz, czosnek suszony i opcjonalnie cukier do smaku.
- Wszystko gotuj około 10 minut do momentu zagęszczenia i powstania sosu.
- Po tym czasie wbij jajka do pomidorów, dokładnie mieszaj i smaż, aż powstanie odpowiednia dla Ciebie konsystencja.
- Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a szczypiorek posiekaj. Posyp jajecznicę.
- Zjadaj prosto z patelni.
Komentarz dietetyka
Danie ma sporo warzyw, przez to jest sycące. Przepis ma niską zawartość węglowodanów. Będzie odpowiedni na diecie z niską zawartością węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości