Medaliony z indyka
Opublikowano: 04.07.2021 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, pieczarki i cebula to kluczowe składniki na pyszne medaliony z indyka. Te lekkie i soczyste kawałki mięsa, w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i cebulą oraz chrupiącą panierką z mąki pszennej, zanurzone w delikatnym bulionie warzywnym, tworzą niesamowite danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g (Pokrojone w medaliony)
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Mąka pszenna typ 1850 - 50 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Bulion warzywny - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Medaliony z indyka dopraw z dwóch stron za pomocą soli i pieprzu. Następnie obtocz je w mące.
- Olej rozgrzej na patelni a następnie obsmaz na nim medaliony z indyka z obu stron.
- W garnku rozgrzej bulion warzywny, następnie wrzuć do niego obsmażone medaliony.
- Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, następnie warzywa podsmaż na oliwie i wrzuć je do wywaru.
- Bulion ze składnikami gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
- Z bulionu wyciągnij mięso, a wywar zblenduj na gładką masę.
- Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem ziemniaków/kaszy/ryżu oraz surówki z sezonowych warzyw.
Komentarz dietetyka
Duszone medaliony z indyka w sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na dodatek mięsny do obiadu. Mięso indyka bez skóry jest mięsem chudym i niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo mięso to jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego często gości w diecie sportowców.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny