Medaliony drobiowe

Opublikowano: 05.07.2021 r.
Kurczak, papryka czerwona, cebula, jajka i ser gouda - to główne składniki pysznych medalionów drobiowych. Syte, zdrowe i świetne na obiad dla całej rodziny. Idealne, jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie pełnego smaku. Rezultat? Soczyste i chrupiące medaliony, które zadowolą każde podniebienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g (4 pełne łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser gouda - 50 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść z błonek, pokrój w małą kostkę.
- Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mięsem. Dodaj jajka, skrobię i dopraw do smaku pieprzem, solą, ostrą papryką, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki. Zetrzyj na tarce żółty ser wprost do miski.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią uformowane łyżką niewielkie kotlety.
- Całość smaż po 5-6 minut z każdej strony, aż do wyraźnego zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na obiad. Warto podawać go z kaszą i dużą ilością świeżych warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny