Mcwadi
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, ocet jabłkowy i oliwa z oliwek - właśnie te składniki tworzą bazę dania Mcwadi. Połączone razem w jedyny w swoim rodzaju sposób, dają pełne smaku i aromatu grillowane szaszłyki, które na pewno zrobią wrażenie na każdym, kto je spróbuje. Simple, a jakie pyszne!
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ocet jabłkowy - 30 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść i pokój na mniejsze kawałki.
- W dużej misce przygotuj marynatę: wlej oliwę, ocet i dodaj przyprawy.
- Kawałki mięsa włóż do miski z marynatą i dobrze wymieszaj.
- Mięso odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Wyciągnij mięso z marynaty i nadziej na patyczki szaszłykowe.
- Mięso zgrilluj, by było miękkie i rumiane, przez około 40 minut.
Komentarz dietetyka
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny