Mazurek tradycyjny

Opublikowano: 19.04.2025 r.
Masło, mąka pszenna, żółtka jajek, masa krówkowa oraz migdały – to kluczowe składniki tradycyjnego mazurka. Połączenie kruchego ciasta z delikatną masą krówkową i chrupiącymi migdałami to prawdziwy smak świąt. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty, ten klasyk z pewnością umili rodzinne spotkania.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Masa krówkowa - 400 g (1 puszka)
- Migdały - 100 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i dodatkiem żółtek. Gdy powstanie puszysta masa dodaj do całości mąkę. Ciasto zawiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go do foremki, dokładnie przyklejając do spodu i boków.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 18 minut, aż do zarumienienia.
- Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Możesz ciasto udekorować również innymi bakaliami według uznania.
Komentarz dietetyka
Ten deser nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny