Mazurek pistacjowy

Opublikowano: 19.04.2025 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, pistacje i mascarpone – oto kluczowe składniki mazurka pistacjowego, który podbije twoje podniebienie. Kruche ciasto z delikatnym, maślanym posmakiem, przełamane kremem mascarpone i chrupiącymi pistacjami. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i eleganckie, idealne na wszelkie świąteczne okazje.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 270 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 140 g
- Mascarpone - 300 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 200 g
- Pistacje - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Masło pokrój w kostkę.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier i masło oraz śmietanę kwaśną 18%, zagnieć szybko ciasto o jednolitej konsystencji. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
- Odkrój od ciasta 1/4 części. Resztę ciasta wyłóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Z pozostawionej części ciasta zrób boki ciasta tak aby powstała obramówka dookoła.
- Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
- Niesolone pistacje umieść w malakserze i rozdrobnij.
- W misce umieść mascarpone i mleko skondensowane, wymieszaj dokładnie i dodaj rozdrobnione pistacje.
- Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Wierz udekoruj całymi pistacjami i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Komentarz dietetyka
Mazurek pistacjowy jest wyrobem z dużą zawartością kalorii. Ciasta przygotowane w domu zawierają mniej konserwantów. Są jednak wyrobami z dodatkiem dużej ilości cukru więc powinniśmy ograniczać ich spożycie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny