Mazurek makowy

Opublikowano: 19.04.2025 r.
Mąka pszenna, masło i śmietanka kremowa to baza naszego mazurka makowego, a jego sercem jest smakowita masa makowa. Dopełnieniem jest konfitura wiśniowa, która dodaje całości owocowej nuty. Ten łakociowy hit świąteczny to połączenie tradycyjnych składników w wyjątkowy sposób, który zachwyci każdym kęsem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Cukier - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 2 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 120 g (pół szklanki)
- Konfitura wiśniowa - 200 g
- Masa makowa - 400 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- W malakserze umieść zimne masło, mąkę pszenną, jajka, śmietanę oraz cukier.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp ją na blat i zagnieć szybko zwarte ciasto.
- Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Od ciasta odetnij 1/3.
- Resztą ciasta wyłóż blaszkę do pieczenia.
- Z pozostałej części ciasta utwórz rant do okoła ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Wyłóż na ciasto masę makową i piecz jeszcze 15 minut.
- Na wierzch wystudzonego ciasta wyłóż dżem wiśniowy.
- Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.
Komentarz dietetyka
Mazurek makowy to źródło cukru oraz węglowodanów. Mają one bezpośredni wpływ na szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Nie powinny spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę oraz mające problemy z metabolizmem węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny