Mazurek kajmakowy

Masło, cukier puder, mąka pszenna i kajmak - to te składniki sprawiają, że mazurek kajmakowy jest tak pyszny. Bazą jest kruche ciasto z mąki pszennej, masła i żółtek, a całość zdobi gęsta masa kajmakowa. Dodatkowo, orzechy włoskie i migdały dodają chrupkości, co sprawia, że ten mazurek jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
Składniki dla 5 porcji:
- Masło - 300 g
- Cukier puder - 100 g (pół szklanki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 250 g
- Kajmak - 500 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Migdały - 50 g
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Połowę masła utrzyj dokładnie z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę i składniki dokładnie wymieszaj.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, którą zawiń w folię i pozostaw na godzinę w lodówce.
- W tym czasie formę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do 190 st. C.
- Po godzinie wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek, który ułóż w formie do pieczenia (doki formy na wysokość 1 cm również wyłóż ciastem).
- Ciasto piecz przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj masę kajmakową: pozostałe masło ubij na puszysty krem. Następnie dodawaj do niego po łyżce masy kajmakowej ciągle miksując masło.
- Gotowy krem rozsmaruj na przestudzonym spodzie.
- Wierzch ciasta udekoruj orzechami i migdałami.
Komentarz dietetyka
Orzechy włoskie są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo orzechy te zawierają spore ilości cynku, który korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry. W orzechach włoskich znajdziemy również witaminę A oraz E - są to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny