Mazurek chałwowy

Opublikowano: 08.04.2025 r.
Masło, mąka pszenna, żółtka jajek, konfitura wiśniowa i chałwa tworzą podstawę tego pysznego mazurka chałwowego. To właśnie te składniki nadają mu niezwykły smak i teksturę. Mazurek to prawdziwa gratka dla fanów słodkości i tradycyjnych wypieków wielkanocnych!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 90 g
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Konfitura wiśniowa - 300 g
- Chałwa - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Przesiej mąkę ze szczyptą soli do miski, dodaj cukier oraz masło pokrojone w kostkę.
- Nożem siekaj, aż powstaną grudki, następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto na jednolitą masę.
- Ciasto schładzaj w lodówce przez pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Ciasto ułóż równomiernie na dnie blaszki, wyłóż także brzegi na grubość około 1 cm (ma powstać "okienko" na masę chałwową). Zrób kilka nakłuć widelcem na dnie.
- Ciasto piecz 35 minut. Ostudź.
- Chałwę lekko zblenduj, by była rozdrobniona.
- Do garnka włóż pokruszoną chałwę i dodaj śmietankę.
- Masę gotuj kilka minut, by lekko się zagęściła. Bardzo dobrze wystudź.
- Bardzo zimną śmietankę z chałwą ubij mikserem na gładką masę.
- Na upieczony spód wyłóż konfiturę.
- Wiśnie posmaruj masą chałwową.
- Roztop połowę czekolady i rób niteczki na wierzchu (za pomocą łyżeczki).
- Resztę czekolady zetrzyj na tarce i wiórkami posyp mazurka.
Komentarz dietetyka
Chałwa dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ jest wykonana z sezamu. Jest jednak wysokokaloryczna. W połączeniu z resztą składników całe ciasto ma wysoką kaloryczność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości