Matiasy w śmietanie

Opublikowano: 08.09.2021 r.
Śledź, śmietana, jabłko, cebula i musztarda – brzmi jak zestaw na doskonałe matiasy w śmietanie! Soczysty śledź połączony z gładką śmietaną i odświeżającym jabłkiem to super baza, a chrupiąca cebula i pikantna musztarda dodają całemu daniu charakteru. Połączenie tych składników sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne!
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Śmietana 18% - 350 g
- Jabłko - 150 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Musztarda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie pokrój na 2 cm kawałki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odciśnij sok przy pomocy ścierki.
- Jabłko pokrój w drobną kostkę.
- W misce umieść śmietanę, cebulę i jabłko, dopraw solą i pieprzem dodaj 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i wymieszaj.
- Dodaj śledzie do sosu, wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Matiasy z śmietanie to pełne zdrowych tłuszczy danie. Śledzie są także dobrym źródłem białka. Jeśli chcesz, aby danie miało mniej kalorii, zamień śmietanę na jogurt naturalny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny