Matiasy po kaszubsku
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Filety śledziowe solone, cebula i koncentrat pomidorowy to podstawa matiasów po kaszubsku. Do tego dodamy trochę oleju rzepakowego i odrobinę octu spirytusowego, żeby podkręcić smak. Jest też cukier, żeby przełamać kwaśny posmak. To proste składniki, ale razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki dla 5 porcji:
- Filety śledziowe solone - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Ocet spirytusowy - 50 ml
- Przyprawy - ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca, liście laurowe
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia głęboka, słoik 1l
Przepis krok po kroku
- Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 cm kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie do oleju z cebulą dodaj cukier, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprz oraz 1 płaską łyżkę stołową gorczycy. Składniki wymieszaj i smaż chwilę.
- Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut.
- Po tym czasie zawartość patelni pozostaw do ostudzenia.
- Kawałki śledzi wymieszaj z przestudzoną cebulą w zalewie, przełóż je do słoika i szczelnie zamknij.
- Słoiki ze śledziami po kaszubsku wstaw do lodówki na dobę (lub dłużej).
- Śledzie po kaszubsku podawaj schłodzone, np. w formie przystawki.
Komentarz dietetyka
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny