Matambre
![Matambre Rolada matambre z sosem](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/41/4127/main-l_l.webp)
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Jakieś dobre mięsko zawsze spoko, więc bierzemy kilogram wołowego steku i do tego dokładamy świeże, kolorowe papryki - czerwoną i zieloną - żeby było na bogato. Ważniakiem jest też czosnek, nie żałujmy go, daje aromat! Całość polana oliwą z oliwek i mamy skład na prawdziwe matambre!
Składniki dla 4 porcji:
- Wołowina, stek - 1000 g
- Papryka zielona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Czosnek - 50 g
- Oliwa z oliwek - 70 ml
- Jajko - 4 szt.
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Stek wołowy przekrój na pół zostawiając na końcu około 2-3 cm nierozciętego mięsa.
- Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek oraz papryczkę chilli, wymieszaj z oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
- Obierz marchew i pokrój w słupki.
- Na steku wyłóż najpierw posiekaną pietruszkę z oliwą następnie marchew, paprykę i jajka ugotowane na twardo.
- Zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.
- Ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Piecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 240-250 stopni przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Matambre to dobre danie zawierające sporą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera także żelazo, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny