Masło z awokado
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Awokado, sok z cytryny i ząbek czosnku – te trzy składniki wystarczą, żeby stworzyć coś pysznego i zdrowego. Masło z awokado to świetna opcja na kanapki, dip do warzyw, a nawet jako dodatek do sałatek. Połączenie kremowego awokado z nutą cytryny i czosnku daje niesamowity smak, który na pewno cię zaskoczy.
Składniki dla 1 porcji:
- Awokado - 130 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
- Dodaj sok z cytryny i drobno posiekany czosnek.
- Całość dokładnie rozgnieć widelcem lub zblenduj na jednolitą masę.
Komentarz dietetyka
Masło z awokado to dobra alternatywa dla masła dla wegan i osób z chorobami sercowo-naczyniowymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk