Masło wegańskie
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Olej kokosowy i napój roślinny z orzechów nerkowca to kluczowe składniki do stworzenia pysznego masła wegańskiego. Ten prosty przepis pozwoli Ci uzyskać zdrowy, roślinny zamiennik masła, który świetnie sprawdzi się na kanapkach, w pieczeniu czy gotowaniu. Idealna opcja dla wegan i osób unikających nabiału!
Składniki dla 40 porcji:
- Olej kokosowy - 91 ml (3 łyżki, rafinowany w postaci stałej)
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, kurkuma
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- blender, garnek mały, pojemnik zamykany
Przepis krok po kroku
- Do garnuszka włóż olej kokosowy i podgrzewaj aż się roztopi.
- Dodaj napój roślinny i ubijaj za pomocą blendera.
- Aby nadać bardziej maślany kolor dodaj szczyptę kurkumy.
- Gotowe masło przełóż do pojemniczka i oprósz solą z wierzchu.
- Włóż do lodówki i odczekaj około 30 minut, aż nieco stwardnieje.
Komentarz dietetyka
Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk