Masło Thermomix
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Śmietanka kremowa 30% w temperaturze pokojowej to klucz do domowego masła w Thermomixie. W prosty sposób przemienisz ją w pyszne, świeże masło, którym zrobisz wrażenie na rodzinie i znajomych. Bez sztucznych dodatków, tylko czysty, naturalny smak.
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (w temperaturze pokojowej)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix), koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść motylek.
- Wlej śmietanę i ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Sprawdź konsystencję. Jeśli nie ma widocznego oddzielenia tłuszczu od płynu, to ubijaj jeszcze chwilę.
- Odcedź zawartość przez koszyczek. Masło (które zostało w koszyczku) przepłucz pod zimną wodą tak by wypłukać dokładnie maślankę. Dociskaj kopystką.
- Uformuj masełko i podawaj po schłodzeniu.
Komentarz dietetyka
Masło to dobre źródło witaminy A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk