Masło orzechowe Thermomix

Opublikowano: 18.02.2022 r.
Orzechy arachidowe i odrobina soli – to wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia domowego masła orzechowego w Thermomixie! Dzięki temu przepisowi szybko i łatwo przygotujesz pyszny dodatek do pieczywa, ciastek czy owoców, który zachwyci Cię swoim naturalnym smakiem.
Składniki dla 30 porcji:
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 600 g
- Sól - 3 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść 100 g orzechów. Rozdrobnij przez 4 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Następnie wsyp pozostałe orzechy i miksuj 2 minuty / obroty 9. Zgarnij wszystko na dno naczynia i miksuj jeszcze przez minutę.
- Dodaj rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i wymieszaj przez 20 sekund / obroty wsteczne 3.
- Gotowe masło orzechowe przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać masła orzechowe, których 99% składu stanowią orzechy. Wcześniej dozwolone były takie, których tylko 90% stanowiły orzeszki a 6% cukier. Domowe masło orzechowe jest więc dużo zdrowszym wyborem.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk