Maślaki marynowane
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Maślaki, cebula i czosnek to główne bohaterowie tego przepisu na maślaki marynowane. Dodaj do nich sól oraz cukier, a otrzymasz pyszną marynatę, która idealnie podkreśli smak grzybów. W tym przepisie dowiesz się, jak w prosty sposób przygotować te aromatyczne grzybowe smakołyki, które z powodzeniem możesz podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Maślaki - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 0 g (1 ząbki)
- Sól - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.
- Przygotuj maślaki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i odłamując dolne części trzonków. Możesz również pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.
- W dużym garnku lub rondlu połącz ocet, wodę, sól, cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Dodaj pokrojone cebule i czosnek do garnka z marynatą. Gotuj przez kolejne 5 minut.
- Dodaj maślaki do marynaty i gotuj przez około 10-15 minut, aż grzyby staną się miękkie.
- Wyłącz ogień i pozostaw marynowane maślaki w garnku do ostygnięcia.
- Gdy marynatka z grzybami ostygnie, przełóż je do słoików, starannie zalewając marynatą.
- Zamknij słoiki szczelnie i przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj grzybów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk