Masa z mleka w proszku
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Masło, mleko 2% oraz mleko w proszku to kluczowe składniki tej przepysznej masy, która przypomni Ci smaki dzieciństwa. Dodatek cukru i cukru wanilinowego podkreśla słodkość i nadaje masie delikatny aromat. Idealna do różnych wypieków lub jako samodzielny deser, który zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 200 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Cukier - 5 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Mleko w proszku - 400 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.
- W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier.
- Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj.
- Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny