Masa chałwowa
Opublikowano: 12.03.2022 r.
Chałwa, mascarpone i śmietanka kremowa - tylko te trzy składniki wystarczą, żeby zrobić przepyszną masę chałwową, która jest idealna do ciast i deserów. Ta kombinacja smaków sprawia, że masa jest kremowa, słodka i ma charakterystyczny, orzechowy posmak, który nie pozwoli Ci przejść obok niej obojętnie.
Składniki dla 1 porcji:
- Chałwa - 200 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Chałwę zblenduj na gładką masę.
- Śmietankę ubij mikserem razem z serkiem mascarpone oraz chałwą, aż masa zgęstnieje.
- Masa jest gotowa, gdy ma kremową, gęstą i jednolitą konsystencję.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się w głównej mierze z tłuszczu. Jest duża ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, niekorzystnych w nadmiarze dla zdrowia. Chałwa dostarczy kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które z kolei dobrze wpływają na organizm. Masa chałwowa jest wysokokaloryczna.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości