Masa bananowa
Opublikowano: 28.08.2023 r.
Banan, cukier i kostka masła to klucz do przygotowania pysznej masy bananowej. Idealna do smarowania naleśników, tostów, a nawet jako dodatek do deserów. Prosty i szybki przepis z dostępnych składników pozwala cieszyć się intensywnie bananowym smakiem bez zbędnych komplikacji.
Składniki dla 1 porcji:
- Banan - 500 g (4 duże, dojrzałe sztuki)
- Cukier - 100 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki i obetnij końcówki.
- Następnie zmiksuj je z dodatkiem soku z połowy cytryny.
- W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru na puszystą, jednolitą masę.
- Następnie dodaj banany i ponownie zmiksuj do połączenia się składników.
- Masę bananową wykorzystaj jako krem do ciast lub bazę do przygotowania deserów.
Komentarz dietetyka
Masa bananowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do ciast. Banany stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny