Marynowane prawdziwki
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Borowiki, cebula i odrobina cukru - te trzy składniki sprawią, że marynowane prawdziwki wyjdą Wam wyśmienicie. Można je podać jako przystawkę lub dodatek do dań głównych. Prosty i szybki przepis, który zaskoczy swoim smakiem każdego grzybiarza i nie tylko. Tchnijcie nowego życia w swoje zbiory!
Składniki dla 20 porcji:
- Borowiki - 1100 g
- Cebula - 200 g
- Cukier - 18 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, gorczyca
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, łyżka cedzakowa, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Bardzo dokładnie umyj grzyby.
- Dodaj grzyby do garnka, zalej wodą tak, by zostały w całości przykryte. Dolej 60 ml octu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki soli i zagotuj.
- Gotuj 20 minut od momentu, w którym woda się zagotowała.
- Grzyby odcedź łyżką cedzakową, a wodę odstaw i nie wylewaj.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki.
- Słoiki napełniaj na zmianę cebulą, połową łyżeczki gorczycy (na słoik 0,7 l), 7 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz grzyby. Najlepiej zapełnić słoiki do 4/5 wysokości słoików.
- Przygotuj zalewę. Do nowego garnka dodaj 5 szklanek wody z gotowania grzybów, 1,5 szklanki octu, cukier i jeszcze łyżkę soli. Wymieszaj.
- Zalej zalewą, by składniki były zalane w całości.
- Zakręć dobrze słoiki.
- W dużym garnku, na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki wieczkiem do góry.
- Wlej wody tyle, by było 3/4 wysokości słoików.
- Słoiki zagotuj.
- Gdy woda się zagotuje odlicz 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i ułóż je dnem do góry. Mają tak ostygnąć.
- Odstaw na minimum 3 dni.
Komentarz dietetyka
Niskokaloryczny dodatek do potraw. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i kilokalorii.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości