Marynowane papryczki chili

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Papryczki chili, ocet spirytusowy, cukier i miód to absolutni bohaterowie tego przepisu na marynowane papryczki chili. Taki mix składników sprawi, że zapomnisz o nudnych przekąskach. Papryczki zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie z delikatną nutą miodu zaskoczą Cię swoim pełnym smakiem i chrupkością. Iniema sobie równych!
Składniki dla 10 porcji:
- Papryczka chili zielona świeża - 800 g
 - Sól - 10 g
 - Ocet spirytusowy - 150 ml
 - Cukier - 100 g
 - Miód - 50 g
 - Olej rzepakowy - 45 ml
 - Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
 
Przepis krok po kroku
- Na dno słoików wrzuć kilka nasionek gorczycy, liść laurowy i po 3 ziela angielskie.
 - Papryki umyj i rozdziel na słoiki.
 - W garnku podgrzej 1,5 litry wody. Dodaj do niej ocet, sól, cukier, miód i olej. Zagotuj.
 - Zalewę nieco ostudź i przelej do słoików.
 - Słoiki pasteryzuj 10 minut.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, powinny na niego jednak uważać osoby z chorobami żołądka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny