Marynowane papryczki chili
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Papryczki chili, ocet spirytusowy, cukier i miód to absolutni bohaterowie tego przepisu na marynowane papryczki chili. Taki mix składników sprawi, że zapomnisz o nudnych przekąskach. Papryczki zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie z delikatną nutą miodu zaskoczą Cię swoim pełnym smakiem i chrupkością. Iniema sobie równych!
Składniki dla 10 porcji:
- Papryczka chili zielona świeża - 800 g
- Sól - 10 g
- Ocet spirytusowy - 150 ml
- Cukier - 100 g
- Miód - 50 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Na dno słoików wrzuć kilka nasionek gorczycy, liść laurowy i po 3 ziela angielskie.
- Papryki umyj i rozdziel na słoiki.
- W garnku podgrzej 1,5 litry wody. Dodaj do niej ocet, sól, cukier, miód i olej. Zagotuj.
- Zalewę nieco ostudź i przelej do słoików.
- Słoiki pasteryzuj 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, powinny na niego jednak uważać osoby z chorobami żołądka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny