Marynowana marchew
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Marchewka, cukier i sól to trio, które sprawia, że marynowana marchew staje się prawdziwym hitem w kuchni. Ta prosta kombinacja składników przekształca zwykłą marchew w pikantny, słodko-słony przysmak, który doda charakteru każdemu daniu. Zobacz, jak szybko i łatwo przygotować tę pyszną przekąskę!
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 1000 g
- Cukier - 25 g
- Sól - 10 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Przygotuj zalewę do marchewki: do garnka wlej 1 litr wody, dodaj do tego cukier, sól oraz dodaj kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zagotowuj.
- Marchewki umyj i obierz. Gotuj je w całości do miękkości.
- Możesz takie zostawić lub ugotowane pokrój w kostkę. Włóż do słoików i zalej gotową zalewą.
- Zakręcone słoiki obgotuj 2 razy: pierwszego dnia gotuj około 1,5 h, a następnego dnia gotuj jeszcze raz przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny