Marynowana cukinia
![Marynowana cukinia Plastry marynowanej cukinii na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/98/9886/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.01.2023 r.
Cukinia baby w dwóch kolorach - zielona i żółta, cebula, ocet spirytusowy i cukier. Taka kombinacja to klucz do pysznej marynowanej przekąski. Ta mieszanka składników sprawia, że każda cukinia nabiera wyjątkowego, kwaskowato-słodkiego smaku, który świetnie pasuje do różnych dań lub jako samodzielna przekąska.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia baby - 2000 g (zielona i żółta)
- Cebula - 350 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml
- Cukier - 350 g
- Przyprawy - sól, curry, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, słoik 700 ml, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Zagotuj w garnku 1 l wody, cukier, ocet, 1 łyżkę soli oraz 2 solidne łyżki curry. Mieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
- Pokrój umytą cukinię w plasterki (nie za grube - maksymalnie 1 cm).
- Cebulę pokrój w piórka.
- Do 6 słoików o pojemności 700 ml dodawaj po: 1 ząbku czosnku (obrany i pokrojony w plastry), 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu kolorowego, 1/4 łyżeczki gorczycy i pół liścia laurowego (lub 1 mały).
- Do słoików włóż cukinię oraz cebulę (na przemian trochę cukinii i cebuli).
- Wszystko zalej zalewą - ma całkowicie przykryć wszystkie składniki.
- Zakręć czyste brzegi słoików dokładnie.
- Na dno garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki w odstępach i wlej wodę w 3/4 wysokości słoików.
- Gotuj 20 minut od momentu wrzenia.
- Gorące słoiki wyłóż do góry dnem - niech ostygną. Gdyby wieczko się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację.
- Przechowuj w ciemnym i zimnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Przepis nie jest zalecany dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. W przepisie znajduje się duża ilość cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości