Marynata jogurtowa do kurczaka
Opublikowano: 19.03.2023 r.
Jogurt grecki, czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek – to power combo, które sprawi, że kurczak w marynacie jogurtowej wyjdzie nieziemsko smaczny. Jogurt grecki nadaje mu kremowej konsystencji, czosnek dodaje wyrazistości, a sok z cytryny i oliwa z oliwek wprowadzają świeżość oraz subtelną nutę śródziemnomorską.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt grecki pełnotłusty - 250 g (1 opakowanie)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Jogurt przełóż do miseczki.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wymieszaj całość z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Dopraw całość do smaku, postaw na curry i ostrą paprykę.
- Zamarynuj dowolny rodzaj mięsa i usmaż je na rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
Jogurt grecki możesz zamienić na zwykły jogurt lub jogurt grecki 0% tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk