Marynata do żeberek
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Miód, musztarda i olej rzepakowy to kluczowy trio w tej marynacie do żeberek, które idealnie łączą się, tworząc niepowtarzalny smak. Miód dodaje naturalnej słodyczy, musztarda wnosi charakterystyczną ostrość, a olej rzepakowy sprawia, że całość jest cudownie aksamitna. Ten zestaw składników to sposób na pysznie przyprawione żeberka, które na pewno zrobią furorę.
Składniki dla 3 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 900 g
- Miód - 48 g (Miód jasny płynny 3 łyżki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- pojemnik zamykany
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i pokrój. Jeden kawałek powinien mieć jedną kość (maksymalnie dwie).
- W misce rozmieszaj musztardę, miód i olej.
- Dosyp: świeżo zmielony pieprz (około 1/2 łyżeczki), łyżkę ostrej papryki, łyżeczkę wędzonej papryki, łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 rozmarynu, 1/2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego. Całość dobrze wymieszaj.
- Żeberka nasmaruj gotową marynatą i schowaj do pojemnika.
- Pojemnik przykryj (pokrywką lub folią aluminiową). I pozostał w lodówce na 10 godzin.