Marynata do wołowiny
Opublikowano: 14.12.2022 r.
Czerwone wino wytrawne, oliwa z oliwek, czosnek i rozmaryn to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoja wołowina nabierze wyjątkowego smaku. Odrobina miodu do tego doda idealnego balansu. Resztę składników już sam poznasz, przepis jest prosty i pełen aromatu, który na pewno zapamiętasz.
Składniki dla 1 porcji:
- Wino czerwone wytrawne - 125 g
- Przyprawy - majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, ocet winny, estragon suszony
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- 250 ml wody połącz z winem, 165 ml octu, połową łyżeczki rozmarynu, 2 listkami laurowymi, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczką estragonu i łyżeczką majeranku.
- Wymieszaj i marynuj mięso (najlepiej w plastrach) przez minimum 24 godziny (można marynować nawet do 5 dni).
- Marynaty po marynowaniu nie trzeba wylewać. Można dodać ją do sosu lub do pieczenia.
Komentarz dietetyka
Nie zaleca się takiej marynaty kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Występuje w niej alkohol i dla bezpieczeństwa lepiej jej nie podawać takim osobom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości