Marynata do szaszłyków z kurczaka
Opublikowano: 15.12.2022 r.
Jogurt naturalny (200ml), czosnek (3 ząbki), sok z cytryny (2 łyżki) i papryka słodka (1 łyżeczka) – oto najważniejsi bohaterowie naszej marynaty do szaszłyków z kurczaka. Połączenie tych składników sprawia, że mięso staje się soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Dodaj do nich trochę oleju rzepakowego i przypraw, a na pewno nie pożałujesz!
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść olej oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku suszonego, łyżeczkę papryki i tyle samo majeranku.
- Wymieszaj dokładnie mieszankę.
- W marynacie marynuj mięso (najlepiej całą noc), a następnie rób szaszłyki.
Komentarz dietetyka
Duża ilość tłuszczu zwiększa znacząco kaloryczność. Jest to jednak istotne, by dodać dużą ilość oleju - dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości