Marynata do schabu pieczonego w rękawie
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Olej rzepakowy, musztarda i sos sojowy to trio, które przemieni zwykły schab w prawdziwą ucztę. Te składniki w pełni współdziałają, tworząc marynatę, która idealnie wnika w mięso, nadając mu soczystość i wyjątkowy smak. Połączenie tych produktów sprawi, że twoje danie w rękawie będzie nie tylko aromatyczne, ale i niezwykle smaczne.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Musztarda - 30 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej olej, dodaj musztardę, sos sojowy, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę soli.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki (najlepiej na noc).
- Marynowane mięso piecz w piekarniku (najlepiej w temperaturze 180 st. C, do momentu miękkości mięsa).
Komentarz dietetyka
Marynata do schabu pieczonego w rękawie sprawia, że mięso kruszeje. Przyprawy wykorzystane do jej przygotowania stanowią źródło składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny